Mer entrepenörskap i utbildningen!

Detta skriver jag apropå Lina Skandevalls inlägg om vad Linköpings universitet gör för de som vill starta eget företag efter studierna.

Jag har själv funderat över frågan. Vid mitt universitet finns hjälp för de som vill starta eget i form av exempelvis Venturezone.  Det är ett jättebra sätt att locka studenter att starta eget och att få dem att komma igång men det är inte tillräckligt.

Särskilt har jag funderat på hur det kommer sig att den utbildning jag har gått, Grafisk Design och Kommunikation, inte tar upp någonting som handlar om entrepenörskap. Det råder nästan krig på arbetsmarknaden om de få kommunikationsinriktade heltidsjobb som finns, vilket gör att många väljer att starta eget istället. Jag har ingen statistik men kan på min hand räkna upp åtminstone en sjättedel av min klass som har skaffat F-skattesedel eller startat eget företag. Många av dem träffar jag tack vare vårt lilla frilansnätverk som träffas varje måndag. I och för sig var detta svårt att förutse eftersom vi var första årskullen, men är det inte dags för lite förändringar?

Under första året på utbildningen fick vi exempelvis studera företagsekonomi. Jag minns ingenting av kursen, har förträngt allt vad siffror och nyckeltal heter. Istället har jag fått lära mig lite sporadiskt om bokföring i efterhand. Ett år har gått sedan jag gick på den sista föreläsningen på utbildningen och jag funderar fortfarande över vilken nytta denna kurs gjorde. Tänk om kursen istället hade haft ett fokus mot entrepenörskap – hur du startar upp din egen firma, vad du bör tänka på, hur du nätverkar och hur du gör din egen bokföring och så vidare. En del av detta kan du lära dig gratis hos Skatteverket, men tänk vad mycket lättare det hade varit om jag hade haft den kunskapen när jag tog examen?

Som distansstudent med en osäker framtid till mötes och en ovilja för att fortsätta studera kanske det är dags att fundera på att verkligen starta upp ett eget företag. Allting är bättre än att lägga till ytterligare ett års studieskulder till högen eller att tvingas flytta hem till hembyn på 300 innevånare.