Luleå

För ett antal år sedan skaffade jag (Elizabet) bibliotekskort i Luleå – den största staden i mitt eget hemlän Norrbotten.

Luleå, eller Lule är en stad som är svår att inte ha en relation till om man är uppvuxen i Norrbotten. På ett eller ett annat sätt har man kommit i kontakt med staden. För mig har Luleå spelat flera olika roller. Först och främst är det en stad där jag har släkt – både på mammas och pappas sida. Så det har varit idel besök dit för att umgås med kusiner, moster och annat löst folk. Vi har firat 50-årskalas, vi har firat jul och vi har ätit mängder av palt. Under några år arbetade min mamma också där – på samma företag som idag men på filialen i Luleå. Jag höll även på att få praktik på en kommunikationsbyrå i Luleå där jag kände att jag skulle ha passat in, men jag fick inte chansen.

Mitt besök i Luleå för att skaffa bibliotekskort var inte särskilt extravagant. Som jag minns åkte jag och mamma in till stan en dag för att shoppa, där jag propsade på att få åka till biblioteket för att skaffa mig ett kort. Vilket jag gjorde – och lånade några skivor med musik av något slag. Skivor som min mor sedan fick återlämna. Men det var ett fint bibliotek, mitt i stan. Numera är det flyttat och ligger i det stora Kulturhuset, vilket jag inte har haft möjlighet att besöka. Jag misstänker även att nytt bibliotekskort finns.

Själva bibliotekskortet då. Det är väldigt tråkigt och rörigt. Det framgår tydligt genom texten att det är ett lånekort och det står lite finstilt att det är Luleås kort. Kommunvapnet står inte tillsammans med texten vilket gör det otydligt och det blir ingen snygg balans. Texten Luleå är väldigt liten. Som jag tidigare har skrivit – ha aldrig telefonnummer på kortet. Telefonnumer kan ändras om biblioteket flyttar och det blir svårt att ändra sådant i efterhand. Kortet innehåller en bild på vad som ska föreställa en människa, kanske ritat en konstnär? Den orange färgen är inte heller vacker. Kortet är helt enkelt dåligt planerat och sammansatt – det finns inte mycket som pekar på just Luleå eller regionen. Kortet får 2/5 av mig.

[polldaddy poll=5340705]


Kommentarer

Ett svar till ”Luleå”

  1. Jag har för mig att jag har det nya kortet och att det någonstans finns ett kort på mig utanför kulturhuset. 🙂