Ett kort för hela Norrbotten

Lite sent omsider hittade jag en artikel om att tydligen Norrbotten ska gå samma väg som Östergötland – med ett gemensamt bibliotekskort.

Vid det här laget vet ni vad vi tycker – tråkigt för oss samlare men praktiskt för biblioteken. Särskilt i Norrbotten som lider av minskad befolkning och därmed färre besökare till biblioteken. Mindre administration helt enkelt. 2013 ska det hela stå klart – och jag hoppas att de har en bibliotekskortstävling precis som Östergötland.

Samarbetet finns redan i Norrbotten – de har en gemensam plattform för alla bibliotek i länet. Vissa av biblioteken har även övergått till att ha ett likadant kort – eller i alla fall nästan. Som ni kommer se framöver när jag börjar skriva om Norrbotten så har de flesta samma. Skillnaden brukar finnas i vilket kommunnamn som står samt vilket kommunvapen som finns (om kommunvapnet ens finns med). Det finns dock undantag. Piteå verkar fortfarande ha kvar sitt ruckel på en äng. samt att Överkalix har ett helt annorlunda kort. Enligt bibliotekarien hade de inte bytt ännu men det fanns planer på att byta till samma som övriga kommuner.

Kanske dags för oss att göra en räd igen för att rädda bibliotekskorten, denna gång i mitt kära hemlän Norrbotten.


Kommentarer

3 svar till ”Ett kort för hela Norrbotten”

  1. Förhoppningsvis hinner vi besöka i alla fall några av biblioteken 🙂

  2. Precis. 🙂 Haparanda, Lule och Pite har vi ju redan hunnit med.

  3. Piteå har numera ett lånekort i enlighet med övriga länet och har övergivit sitt gamla motiv – som för övrigt är ett vackert norrbottniskt ladlandskap av konstnären Mats-Åke Bergström.