Retroåret 2015 del 2

Retroåret 2015 var också året då vi reste mycket och fick möjlighet att uppleva vintage och retro i andra länder.

Årets först resa gick under två veckor i mars månad till Australien, närmare bestämt Brisbane och Sydney. För min del innebar det två veckor semester och för Johan innebar det en jobbvecka och en semestervecka.

Brisbane, Australien (mars)

Brisbane är en mindre stad i ett större format och med gott om retro i förorterna. Den största ansamlingen av butiker hittade jag i området Paddington i norra delen av Brisbane. Följ den långa krokiga vägen så hittar du flera. Jag hittade många fler butiker än jag hade planerat att hitta. Området är väldigt kuperat så besök det inte när det är 35 grader varmt… Ett fint bostadsområden med gulliga hus. På sidan Must do Brisbane finne en sammanställning:  http://www.mustdobrisbane.com/shop/vintage 

Trots antalet butiker upplevde jag inte att retro och vintage var särskilt hett – inte med tanke på hur mycket fina klänningar från 60-talet och 70-talet det fanns kvar. Inga fina märken men fullt av färg och mönster. Jag var ofta ensam i butiken (kanske för att jag handlade mitt på dagen en vardag). I en affär av Röda korset-typ och andra butiker köpte jag totalt sex klänningar för cirka 1000 SEK.

Också i Paddington fanns Paddington Antique Center – helt klart värt ett besök! Ett stort antikcenter med alltifrån smycken, accessoarer och kläder till större möbler. Inga köp men värt ett besök. Ta även en fika på något av kaféerna i området.

2015-03-20 16.51.19

 

Sydney, Australien (mars)

I Sydney tipsar jag om området Newtown. Här finns mängder av vintage-butiker som inte finns med i listor på webben och en massa härliga små restauranger med låga priser och god mat. Följ bara gatan och du hittar fler affärer än du har tänkt. Det roligaste fyndet var en retrobutik som sålde extremt mycket skandinaviska föremål som glas, porslin och fina 50-talsmöbler. Stanna där och prata retro en stund! En affär ni inte får missa är vintage zoo – alltifrån 20-tal och nyare, som en godisbutik! På denna sida finns en bra guide: http://www.au.timeout.com/sydney/shopping/features/5096/sydneys-best-vintage-fashion-shops

2015-03-27 18.07.41

Paris, Frankrike (oktober)

Paris är alltid Paris och denna resa var 30-årspresenten från min sambo. Denna gång bodde vi i partydistriktet Montmartre – även ett av mina favoritkvarter på grund av alla kopplingar till Le fabuleux destin d’Amélie Poulain. Under första besöket i Paris hade jag inte utvecklat mitt intresse för vintage så nu var det äntligen dags att shoppa. Jag lusläste bloggar, specifikt använde jag detta inlägg från Emmas vintage: http://www.emmasvintage.se/paris-guide-by-emmas-vintage/
Det bästa vintage-tipset var att åka till marknaden Marches aux Puces i södra delen av Paris. Här kammade jag hem en alldeles för dyr skinnväska av Lancel (jag som inte ens är en väskperson!) och tre retroklänningar i ett loppisbås. Vid hemresan visade det sig att alla tre klänningar var svenska varumärken. Perfekt eftersom vår gemensamma resväska försvann på vägen ned till Paris och kom åter en månad senare.

Brighton, Storbritannien (oktober/november)

När jag upptäckte att min absoluta favoritartist släppte ny skiva och skulle spela i Brighton bestämde jag mig för att åka och se henne – Joanna Newsom. Jag reste helt på egen hand, couchsurfade i ett studentkollektiv och gick på halloween-fest. Jag hade fått förhandstips via en kompis från England att Brighton är ett himmelrike för vintage, men upptäckte även att det var en party- och gayhuvudstad.

Här ska ni besöka området kring North Laines och kringliggande områden. Många vintagebutiker av varierande slag, små gulliga butiker med brukskonst. Detta är första gången jag blivit mätt på vintageshopping – det finns otroligt mycket här. Hemsidan Vintage Brighton har en bra sammanställning. http://www.vintagebrighton.com/vintage-shop-directory/

Brighton är även en otroligt vacker stad även i slutet av oktober med sol. Och det vackra ljudet när havet slår sina stora vågor över en stenstrand.

2015-11-01 11.45.47