Wien!

Under midsommarhelgen begav vi oss till Wien – jag för semester och Johan för konferens. Medan Johan tillbringade hela dagarna på konferens gav jag mig ut i denna stad för att upptäcka hur vintageutbudet med mera i denna historiska och kulturella stad.

 

Allmänna tips

  • Vatten hittar du enklast i matbutiker och i vissa kaféer. Tobaksaffärerna säljer tyvärr endast tobak och fungerar inte som kiosker som det är i andra länder.
  • Räkna med att betala allt kontant. I Wien tar få affärer och restauranger kort och ännu färre vintagebutiker. Automater finns dock många!
  • WC – det finns många offentliga exempelvis på de stora U-bahnstationerna och vid vissa besöksmål. Ha alltid 50 eurocent nära till hands.
  • Neubagasse – missa inte detta urmysiga distrikt med gulliga små butiker som säljer pappersvaror, kläder, väskor m.m.
  • Kom ihåg att ingenting är öppet på söndagar förutom museer, caféer, restauranger och besöksmål för turisterna. Inga apotek, butiker eller gallerior har öppet på söndagar.
  • Räkna med att allting öppnar sent. De flesta butiker, gallerier o.s..v öppnar sällan före 11 eller 12 på dagarna.

Vintage och loppis-butiker

Butikerna nedan kommer i den ordningen jag besökte dem vilket utgör en bra promenadsträcka.

Das neue Schwartz

Dyr butik med i stort sett bara moderna kläder. Mest 90-tal och 00-tal.

Bocca di lupo

På samma gata som Das Neue Schwartz ligger denna. Även denna i samma stil – mycket dyr och i princip bara moderna kläder.

Burggasse 24

Äntligen en trevlig affär! I en stor gammal industrilokal med högt i tak finns denna butik med kläder från olika årtionden. Mycket 80-tal och 90-tal men längst in fanns det en sektion med äldre kläder och jag provade ett par plagg. Tyvärr inga inköp men det går att hitta fina saker där. Mycket trevlig personal.

Purple cave

Ett måste för alla som älskar 60-70-tal! Butiken har en lila utsida som gjorde mig glad. Urvalet är mycket fint – blommigt och mönstrat för båda kön. Både klänningar, byxor, kjolar, väskor och annat trängs i denna mysiga lilla butik. Högre pris än väntat med priser uppåt 90 euro men för fina grejer. Plus för den charmiga ägaren i Beatles-frisyr som gick omkring och hummade förnöjt för sig själv.

Secondi

Som de första två butikerna – moderna kläder till höga priser.

2016-08-12 20.11.27

Humana

Humana är en kedja med ett flertal second hand-butiker i Wien och här finns chans att fynda. Jag besökte två butiker – den på Neubagasse var verkligen ett fyndställe. Kläder från alla årtionden men en hel del vintage i fina färger och mönster. Tyvärr inget i min storlek men jag fick tillfälle att göra lyckliga miner ändå. Ett måste! Humana som ligger i norra delen av Wien kan du strunta i – där finns noll vintage av intressanta årgånger.

Bootik 54

Med tanke på namnet hade jag hoppats hitta något intressant. Butiken hade framförallt moderna kläder med några få äldre.

Polyklamott

En mycket trevlig liten butik med vintage från olika årtionden till resonabla priser. Här fyndade jag en supersnygg rosa klänning med vida ärmar och svart paljettlinning och en svart klänning med gulvita blommor som jag sedan sydde om. Väldigt humana priser, tror jag betalade kanske 80 euro för båda. Den rosa vet jag inte när jag ska använda men den var för vacker för att lämna kvar! Båda hemsydda.

2016-08-13 09.35.00

Fräulein Kleidsam

Om du gillar riktiga dyrgripar är detta en affär för dig. Riktigt vackra och exklusiva vintageplagg från rätt tidsperiod men med märken som Dior, Chanel och liknande. Plaggen gick från cirka 200 euro och uppåt. Det var kul att titta och drömma dock!

Marknader

En dag tillbringade jag i stort sett uteslutande på olika marknader som har loppis, antikt, vintage och liknande. Efter lite efterforskningar hittade jag två stycken. Marknader har i regel öppet vintage och antik-saker på fredagar och lördagar.

2016-08-14 17.29.13

Naschmarkt

Wiens största och bästa marknad är utan tvekan Naschmarkt. Inklämd mellan två tungt trafikerade vägar (nästan helt utan övergångsställen) ligger denna långa marknad. Här finns verkligen allting blandat. Jag imponerades av den stora matmarknaden med mat från alla världens hörn. Passa på att plocka ihop en lunch av alla läckerheter. Jag passade på att köpa libanesisk meze – hittade grymt goda vindolmar, falafel, muhammara, ostfyllda tomater och härlig baklava. En rejäl lunch (om än något kostsam).

På lördagar finns även här en antikmarknad/loppis och det var dit jag framförallt ville. Ett vimmel av alltifrån kläder för ett pund till riktiga antikviteter med burkar, mynt, porslin och mycket mer. Kolla den fantastiska knallrosa stolen! Tyvärr fanns det inte mycket vintagekläder – jag hittade ett ställ som jag gick igenom helt men tyvärr ingenting i rätt storlek. Dock tror jag att det finns bra fyndchans här.

Var beredd på mycket folk och att det tar tid att ta sig till antikmarknaden – trånga gångar mellan alla stånden och stundvis svårt att alls ta sig framåt.

Am Hof

Skippa denna marknad helt, den var inte värd tiden eller besväret att ta sig dit. Kanske var jag där fel årstid eller något då de hade fem stånd som bara sålde prydnader. Ett plus med stället var att det fanns en offentlig toalett där.

Sammanfattning

För ett lyckat vintagebesök i Wien rekommenderar jag att leta reda på alla loppisar av stilen loppis för välgörenhet (Humana m.fl.). Betydligt billigare och fyndchans. Wienarna verkar inte ha samma syn på vad som är vintage som vi andra – det verkar snarare vara 90-tal och 00-tal som gäller.

För retrobutikerna rekommenderar jag Polyklamott om än utbudet där är litet, Purple Cave och Burggause 24. Tillbringa en dag på Naschmarkt och ät libanesisk meze samt